Van carnavalsstoet, kermis tot de popverbranding door Prins Carnaval; het is een grote happening. De politie van Aalst kijkt samen met de organisatie óók uit naar het feest; alleen wel met een hele andere ‘bril’.
Een volledig Track & Trace geeft een veilig gevoel!” Vanaf maart kijkt de écht carnavals fan er weer reikhalzend naar uit; carnaval in Aalst tijdens de tweede maand van het jaar. Van carnavalsstoet, kermis tot de popverbranding door Prins Carnaval; het is een grote happening. De politie van Aalst kijkt samen met de organisatie óók uit naar het feest; alleen wel met een hele andere ‘bril’.

Andere tijd brengt andere problemen

Wel 100.000 feestvierders bezoeken Aalst. Velen halen hun verkleedcreatie uit de kast en het ‘vloeibare goud met het witte schuim’, stroomt in de vele bierglazen. Een mooi feest maar er is ook een andere kant van deze medaille. Daar waar vroeger enkel sprake was van overvloedig alcoholgebruik, gepaard gaande met de nodige vechtpartijen, duiken meer en meer ‘moderne’ verschijnselen op. Verkoop en gebruik van drugs, diefstallen (voornamelijk van smartphones), zedendelicten en alcoholgebruik door minderjarigen zijn in deze tijd schering en inslag. De bevolking is mondiger geworden en gaat steeds meer in discussie met de hulpdiensten in het algemeen. François Amant, Commissaris van de politie in Aalst vertelt hoe de politie zich voorbereid op zulke grote evenementen.

Investeren in veiligheid

François: “De laatste 10 jaar investeerde de lokale politie veel in veiligheid. De omgeving wordt tijdens de popverbranding verdeeld in compartimenten. Daarnaast lopen er ‘ Whiskyploegen’ rond die alcoholcontrole uitvoeren onder de minderjarigen en wordt er meer politiepersoneel ingezet die zowel overdag als ’s nachts patrouilles binnen en buiten de feestzone uitvoeren. Maar dat is niet genoeg. Eigenlijk moeten we continue weten waar onze mensen zijn en wie het snelst bij een incident aanwezig kan zijn. Dit is al belangrijk in het ‘gewone’ leven maar nog belangrijker wanneer er zoveel mensen een stad bezoeken. “

Continu weten waar de politiewagens zijn

Sinds 2003 maakte de lokale politie van Aalst al gebruik van ‘Astrid’- radiomiddelen. “We proberen hierbij elke politieman of vrouw, uit te rusten met een persoonlijke radiopost zodat iedereen te allen tijde via de radio bereikbaar is”, vertelt François. De lokale politie in Aalst werkt al een ruime tijd met track & trace systemen van Fleet Complete op al hun voertuigen. Ook tijdens carnaval in Aalst maakte men gebruik van deze systemen, zij het dan voornamelijk buiten de feestzone. Voertuigen worden in de binnenstad gemeden tijdens het evenement. Dit betekent dat tijdens het carnaval de politie zich voornamelijk te voet door de stad voort beweegt. Daardoor is er niet altijd duidelijk waar de teams zich exact bevinden. Dat kan weer tot gevaarlijke situaties leiden.

Fleet Complete zorgt voor alwetende meldkamer

François: “Fleet Complete begreep onze zorg om ook exact te willen weten waar onze collega’s te voet zich bevinden.” Door het visualiseren op kaart van onze draagbare radioposten tijdens de drie carnavalsdagen was het ook mogelijk om een trackingssyteem op te zetten voor de politieteams te voet. De tool van Fleet Complete maakte het voor het commandocentrum mogelijk alle ploegen op het terrein visueel te volgen en accuraat aan te sturen.  

  • Exact weten waar collega’s te voet zich bevinden
  • Alle ploegen op het terrein visueel volgen en accuraat aansturen

FieldMap: toont op de kaart waar uw buitendienst zich bevindt

Met FieldMap krijgt u een totaal overzicht van:

  • Alle voertuigen en medewerkers op de kaart.
  • U kunt zelf aangeven of u de voertuigen wilt zien op naam van de bestuurder of op kenteken of op een door u opgegeven naam.
  • Op de kaart kunt u ook de adressen tonen welke voor u belangrijk zijn. Zoals bijvoorbeeld uw klanten, leveranciers of projecten.
  • U kunt direct zien wie er wanneer in de buurt is van een adres op de kaart.
  • De gebeurtenissen zijn direct op de kaart zichtbaar zoals:
  • de snelheid waarmee de auto rijdt,
  • of het voertuig stilstaat
  • of het voertuig stationair draait.

Radiovisualisatie: inzicht in de inzet van manschappen, ploegen en pelotons

Wat is radiovisualisatie? Radiovisualisatie geeft de actuele positie van uw TETRA-radio’s weer op de kaart, waardoor personen, ploegen en pelotons (op)gevolgd, aangestuurd en verantwoord kunnen worden. Dit zorgt voor een adequate inzet en digitale ondersteuning van manschappen, ploegen en pelotons.

Wij hebben dé oplossing voor u!
Wij geven om uw vloot – laat ons u helpen uw wagenparkbeheer te optimaliseren.