Brandweer Geel zone Kempen

De brandweer in Geel maakt een grote verandering mee in werkwijze. Dit komt door de reorganisatie binnen de brandweer in België en het gebruik van de moderne middelen van Fleet Complete.

In het kort

 • Beter aansturen en beschermen van mensen
 • Verkorting van aanrijdtijden door directe pushberichten
 • Niet te manipuleren cijfers
 • Gedetailleerde rapportage van activiteiten

Van portofoon, Track & Trace naar status meldingen en updates

 

Koen Bollen, Zonecommandant, vertelt over de nieuwe technieken binnen de brandweer

De brandweer in Geel maakt een grote verandering mee in werkwijze. Dit komt door de reorganisatie binnen de brandweer in België en het gebruik van de moderne middelen van Fleet Complete. Waar men vroeger de melding via de portofoons binnen kreeg, is het nu mogelijk om alles te meten met een techniek die de wagens realtime kan volgen. Koen Bollen, zonecommandant van Geel vertelt.

Bekijk ook de video over Brandweerkazerne Gent Centrum zone en de ICT veranderingen

Transparant zijn hoort bij deze tijd

“Ik werk al 21 jaar bij de brandweer en momenteel zijn we met grote veranderingen bezig bij de brandweer. Zo gaan we op een andere manier werken door een nieuwe zone-indeling binnen België. De brandweer in België gaat van 256 coördinatiepunten naar 34 zones. Vanuit deze zones worden de kazernes aangestuurd.”

Enige jaren geleden besloot de brandweer in Geel, om in alle wagens het Track & Tracesysteem van Fleet Complete te installeren. “De redenen om hiertoe over te gaan had zowel met intern als extern te maken. Het is belangrijk om de cijfers te weten zodat je je mensen beter kunt aansturen en aan de andere kant wil je ze ook beschermen. Soms krijgen we opmerkingen, dat het veel te lang duurt dat een brandweer ter plekke is, terwijl hij binnen de gestelde minuten was gearriveerd. Je krijgt dan een ‘welles- nietes verhaal’. Nu kunnen we aantonen dat we binnen de gestelde tijd aanwezig waren of intern beraad houden waarom dit niet zo was. Aan de andere kant geeft het ook meer controle voor intern in het kader van de snelste adequate hulpverlening. Vroeger zei men via de portofoon dat ze  vertrokken waren maar of dat altijd zo was…? Dat kun je niet objectief meten.! Nu staat het vast hoe laat ze vertrokken, hoe lang ze er over deden, hoe hard ze gereden hebben en of bijvoorbeeld de sirene aan stond. Je wilt graag je cijfers weten en je wilt ook absoluut dat deze objectief zijn. Het zijn cijfers waarmee je je personeel aan kunt sturen. Cijfers die niet te manipuleren zijn”

Status delen tijdens interventie

Nu is het ook mogelijk voor de brandweer om statusupdates te delen en zijn er twee applicaties van verschillende leveranciers met elkaar verbonden. Het systeem dat we al gebruikten voor de backoffice én dat van Fleet Complete. “Het was een grote klus om deze zo efficiënt mogelijk op elkaar te laten aansluiten maar nu is stilaan de eindmeet in zicht. In 40 wagens is nu een tablet ingebouwd. Deze wagens kunnen de statusupdates ontvangen en zo kunnen de teams al rijdend naar het incident, de gegevens tot zich nemen. De automatische navigatie op een groot scherm is optimaal in relatie tot een adequate hulpverlening. Nu is het moment om verder te bouwen. Wat zou het geweldig zijn als we de volgende stap gemaakt hebben en maandelijks of wekelijks de rapportages automatisch kunnen ontvangen! We gaan er mee aan de bak!”, benadrukt Bollen lachend. 

Bekijk ook ons Brandweer Interventie magazine.

Brandweer interventie module

Efficiënte dispatching en gedetailleerde rapportages voor brandweerdiensten

Brandweer Interventie

Wat is de Brandweer Interventie oplossing?
 
Snelle en adequate hulpverlening in het digitale tijdperk. De Brandweer Interventie module is een geïntegreerd systeem bestaande uit soft- en hardwaremodules, die zorgt voor efficiëntere dispatching en meer overzicht in afgehandelde activiteiten.
FieldDesk software application

Toont online op de kaart waar uw buitendienst realtime is

FieldMap

Met FieldMap krijgt u een totaal overzicht van:

 • Alle voertuigen en medewerkers op de kaart.
 • U kunt zelf aangeven of u de voertuigen wilt zien op naam van de bestuurder of op kenteken of op een door u opgegeven naam.
 • Op de kaart kunt u ook de adressen tonen welke voor u belangrijk zijn. Zoals bijvoorbeeld uw klanten, leveranciers of projecten.
 • U kunt direct zien wie er wanneer in de buurt is van een adres op de kaart.
 • De gebeurtenissen zijn direct op de kaart zichtbaar zoals:
 • de snelheid waarmee de auto rijdt,
 • of het voertuig stilstaat
 • of het voertuig stationair draait.